+381116233727 office@frigovent.rs

Rashladni tuneli

Nemojte gubiti dragoceno vreme na izboru dobavljača i izvođača radova, kontrolu i koordinaciju aktivnosti, povoljne cene i loše procene u rešavanju tekućih pitanja.

To je naš posao!

Potrebno je samo da se složimo oko osnovnog iznosa ulaganja i ključnih momenata. Vaš projekat će biti implementiran efikasno, na vreme uz maksimalne uštede vašeg budžeta.

Ostvarenjem zahtevanih temperatura pri tehnološkom tretmanu i skladištenju prehrambenih proizvoda definitivno smo ostvarili samo deo preduslova za dobar proizvod. Jer opšte je poznato da ispravan i kvalitetan tretman pored ostvarene temperature nesumljivo uključuje i optimalnu vlagu, kontrolu brzine strujanja vazduha, način skladištenja, brzinu prohlađivanja i zamrzavanja proizvoda, kao i mnogo drugih elemenata.

Tuneli za brzo smrzavanje

(protočni i šaržni tuneli)

Savremeni način prerade svežih prehrambenih proizvoda zahteva i duboko zamrzavanje. Tunele za duboko zamrzavanje izrađujemo kao samostalne jedinice ili u sklopu cele hladnjače. Izrada tunela je specifična i zavisi od vrste hrane koja se zamrzava. Tuneli su različitih kapaciteta i dimenzija, a zavisno od vaših potreba, prilagođeni su vrsti, količini i vremenu zamrzavanja.

Tunel za duboko zamrzavanje je važan element u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Roba se zamrzava velikom brzinom usled intenzivnog strujanja vazduha i niskih temperatura na isparivaču, a vreme trajanja smrzavanja je u proseku sat po toni. U projektovanom tunelu za zamrzavanje temperatura isparavanja radnog fluida iznosi -42°C. Roba koja ulazi u tunel je prethodno ohlađena prilikom transporta na temperaturu 1°C.  Ovakav način tretiranja robe, tzv. „šok smrzavanje“ osigurava visok kvalitet prehrambenih  proizvoda zbog formiranja malih kristala koji ne probijaju opne tkiva. Uslovi u tunelu se osiguravaju pomoću isparivača ukupne snage prilagođenog konkretnom zahtevu. Korišćen fluid je freon R404A, a ovako niske temperature isparavanja osiguravaju se dvostepenom kompresijom.

Nakon što se postupak smrzavanja završi, roba se prebacuje u minusne lager komore. Minusne lager komore su bitne za očuvanje postignutog kvaliteta usled prethodnih procesa. Temperatura isparavanja fluida u komorama za zamrzavanje je -32°C. Uslovi u komorama osigurani su pomoću isparivača ukupne snage prilagođenog konkretnom zahtevu. Radni fluid je R404A.

Karakteristike rashladnog tunela

Karakteristike ovih tunela su sledeće:

  • kapacitet zamrzavanja je 2-25 t/24 sata, u jednoj ili dve šarže;
  • temperatura vazduha je -35 do -40◦C;
  • brzina strujanja vazduha je 3-5 m/s;
  • vreme zamrzavanja se kreće od 5-25 časova u zavisnosti od vrste proizvoda i rashladnog kapaciteta agregata;
  • brzina zamrzavanja se kreće od 0,1-1 cm/h.

Zainteresovani za zajednički projekat?

Pošalji  upit

2 + 3 =