+381116233727 office@frigovent.rs

Šok Komore

Prednosti šokiranja hrane

Šok komora je uređaj specijalno dizajniran da brzo i efikasno spusti temperaturu hrane i njen rashladni sistem koristi više eneregije nego što je slučaj sa drugim komercijalnim rashladnim uređajima. Ovaj veći utrošak se može isključiti uz svest o prednostima koje Šok komora nudi u pogledu esencijane sigurnosti hrane, kao alat za dobro planiran i upravljiv proces koji omogućava poboljšanu i optimizovanu  pripremu hrane uz značajno smanjenje ukupnog vremena i troškova nabavke namirnica.

Koje su prednosti korišćenja Šok komora?

Održavajte hranu kvalitetnom
Sva hrana brzo nakon njene pripreme gubi puno svojih hranjivih sastojaka zbog povećanja broja bakterija u procesu hlađenja. Da bi se održao kvalitet, važno je smanjiti bilo koji oblik propadanja hrane preuzimanjem kontrole nad vlažnosti, vremenu i temperaturi. Izbor odgovarajuće Šok komore će vam pomoći u tome. Korišćenjem pravilne metode šokiranja/hlađenja održavaju se ukus i izgled, dok su vitamini i prirodna svojstva očuvana zajedno sa ukusom hrane, teksturom, bojom i aromom.
Sprečite gubitke hrane
U zavisnosti od vrste hrane, temperature okoline, vlažnosti i vremenskih prilika, hrana može brzo da smanji veličinu i težinu kroz gubitak vlage. Korišćenjem ispravnog programa za šokiranje/hlađenje, Šok komora može značajno smanjiti nivo dehidratacije proizvoda tako što sprečava prirodno isparavanje koje se odvija kada se hrana ostavi da se ohladi u normalnom okruženju. Sa Šok komorom izbegavate normalan gubitak vlage kroz isparavanje tokom postupaka sporog hlađenja. Organoleptičke osobine i izgled hrane su nepromenjeni u odnosu na jelo koje je tek skuvano. Na taj način se omogućava odlaganje i čuvanje različitih vrsta jela zajedno.
Povećajte izbor menija i usluga
Bogatiji meni se lako može ponuditi pripremom hrane pre perioda povećane tražnje i njenog regenerisanja po potrebi. Resursi kuhinje, osoblje i oprema mogu se koristiti u manje zauzetim periodima kako bi se obezbedio širi izbor menija. Usluga će se prirodno poboljšati, jer će kuhinjski tim imati više vremena da se fokusira na dosledno pružanje kompletnog menija zajedno sa pažljivo prezentovanim jelima. Korišćenjem Šok komora kao deo dobro planiranog proizvodnog procesa, pruža mogućnost bolje organizacije rada jer iziskuje angažovanje manjeg broja osoblja i omogućava njegovu efikasniju organizaciju (pripremanje hrane se može koncentrisati na određeno doba dana ili nedelje).
Ispunite standarde sigurnosti hrane
Najvažnije od svega je da naglo snižavanje temperature hrane smanjuje rizik od bakterijske proliferacije. Što je duže proizvod ostavljen na sobnoj temperaturi ili posle kuvanja, u frižideru (ispod +65°C i iznad +3°C), to je veći porast bakterija i, shodno tome, propadanje hrane je brže i nepovratno. U stvari, u ovom temperaturnom opsegu bakterijsko dejstvo se povećava i na taj način se stvara rano raspadanje hrane, a to dovodi do rizika od trovanja. Proces brzog obaranja temperature izaziva termičke šokove inhibiranjem proliferacije kolonija bakterija. Takođe, na radnom mestu je temperatura često oko +30°C, a to je idealna klima za reprodukcju bakterija. Osnovni instrument Šok komore je sonda jezgra koja meri temperaturu u samom jezgru/centru proizvoda. Kada jednom dostigne temperaturu od +3°C ili -18°C, šok komora automatski prelazi u fazu hladne konzervacije održavajući temperaturu i procenat vlažnosti konstantnim. 

HACCP sistem je dizajniran da proceni moguće rizike koji mogu uticati na sigurnost hrane u svakoj fazi proizvodnje. Upotreba Šok komora obezbeđuje visok nivo sigurnosti uz podršku jedinstvenog standarda.

Produžite rok trajanja hrane

Sačuvaj i profitiraj

Smanjivanjem perioda kada temperatura hrane ubrzava razvoj štetnih bakterija, kuvari i proizvođači mogu produžiti rok trajanja prehrambenih proizvoda. To može znatno poboljšati prodaju i dostupnost, uz istovremeno smanjenje gubitka hrane.

Budite bezbrižni

UKUSNO I BRZO, ZAJEDNO PO PRVI PUT.

Standardi nalažu da sva kuvana hrana, koja neće biti konzumirana odmah (obično u roku od 2 sata), mora biti ohlađena što je pre moguće kako bi se smanjio rast štetnih bakterija. Korišćenjem Šok komora, kuvana hrana brzo dostiže temperaturu od + 3°C što joj obezbeđuje sigurno čuvanje u frižideru bez uticaja na performanse frižidera i stanje drugih prehrambenih proizvoda u frižideru/komori.

Sačuvajte novac i vreme

Efikasan i jednostavan za korišćenje

Jednom primenjena i upotrebljena na adekvatan način, Šok komora brzo postaje neizostavan kuhinjski uređaj koji omogućava efikasnu upotrebu svih resursa, povećava količinu i izbor namirnica za kupovinu i veću serijsku proizvodnju. Šok komora  omogućava sigurno čuvanje unapred pripremljenih namirnica jer se angažuje manji broj radnika  i omogućava njihovu efikasniju organizaciju (pripremanje hrane se može koncentrisati na određeno doba dana ili nedelje). Veće količine namirnica  mogu se nabaviti, pripremiti i „šokirati“ za skladištenje bez žrtvovanja hrane ili stvaranja nepotrebnog otpada. Uštedite energiju efikasnijom upotrebom vaše kuhinje punim kapacitetom i samo u trenutku kada postoji potreba. Šok komore nisu poznate po maloj potrošnji energije, budući da su dizajnirani da što je pre moguće smanjuju temperaturu hrane. Međutim, ušteda energije se može napraviti upotrebom ovog rashladnog uređaja koristeći opremu za spremanje hrane do punog kapaciteta, a zatim njenim hlađenjem i skladištenjem.

Koje su prednosti korišćenja Šok komora?

Mnoge prednosti upotrebe Šok komore za „šokiranje“ hrane je isto i za „brzo hlađenje“. Kako bilo, postoji jedinstvena prednost u korišćenju Šok komore za „brzo hlađenje“ od drugih komercijalnih frižidera. Zbog brzine procesa „brzog hlađenja“ formiraju se mali kristali vode, smanjujući oštećenja u strukturi hrane u odnosu na ona koja se mogu javiti u standardnom procesu hlađenja. Sa druge strane korišćenjem komercijalnih frižidera voda koja se nalazi u hrani se sporo hladeći transformiše u krupne kristale koji narušavaju strukturu hrane šireći se.

Većina zamrznutih prehrambenih proizvoda se odmah mogu skladištiti u zamrzivaču za period od 3 do 18 meseci u zavisnosti od samog proizvoda.

„Šokiranje“ je idealno za sve prehrambene proizvode koji moraju čuvati na temperaturi skladištenja -18°C u središtu proizvoda. Kao i „Šokiranje“ (Blast Chiller), „Brzo hlađenje“ (Shock Freezer) kada se pravilno koristi u okviru vaše pripreme ili proizvodnje hrane donosi:

 

  • smanjenju propadanja tokom procesa hlađenja o povećava rok trajanja prehrambenog proizvoda
  • održavanju kvaliteta hrane, uključujući ukus, teksturu, boju, miris i hranljive materije
  • uštedu novca uz korišćenje sezonskih i obimnih ponuda
  • uštedu radne snage omogućavajući veću serijsku proizvodnju
  • smanjivanje neželjenog otpada proizvoda
  • mogućnost dodavanja novih proizvoda u meniju.

Prima

PRIMA linija sadrži 3 verzije komora za brzo zamrzavanje koje su jednostavne, funkcionalne, pouzdane i ekonomične. Frigovent Prima Šok komore su profesionalna rešenja za HoReCa industriju, od malih poslastičara i pekara do restorana i hotela.

Energy

Linija ENERGY sastoji se od 6 različitih verzija komora za brzo zamrzavanje osmišljenih, dizajniranih i napravljenih
da štede energetsku potrošnju.

Class

CLASS linija se sastoji od 6 različitih verzija komora za brzo zamrzavanje osmišljenih i proizvedenih da ponude ubedljivo najbolje u smislu kvaliteta komponenti koje se koriste, njihovih performansi i pouzdanosti.

Potrebno više informacija?

8 + 7 =